top of page

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

 

1-İşitme kaybı nedir?


Kulağın doğal yapısının zedelenmesi, ses iletişim fonksiyonlarını yerine getirememesi durumunda işitme kaybı oluşur. Neden ve ne olursa olsun iletişim ve duymada başlayan ses azlığı bir işitme kaybıdır. Diğer bir deyimle işitme duyumunda ki yetersizlik bir işitme kaybıdır. İşitme kaybı mümkün olduğu kadar erken teşhisle ve tedavi edilmelidir. İşitme kaybı ile doğan çocuğa altı aylığa kadar işitme cihazı takıldığı taktirde, konuşma ve lisanı normal işitmeye sahip bir çocukla aynı oranda gelişebilir.

2-İşitme kaybının çeşitleri varmıdır?

İnsanlar genelikle işitme kaybının ilerliyen yaşlarda, yaşlılıkla oluştuğunu düşünürler. Çoğu işitme kayıpları ileri yaşlardan kaynaklansa da, başka diğer sebepleride vardır. İşitme kayıpları,

Kalıtsal
Patolojik. ( Hastalık sonucu )
İdiopatik. ( Bilinmez bir nedenden dolayı ) olabilir.

3-Nasıl işitilir?

İşitme kaybının ne olduğunu tam anlamak için işitme sisteminin fonksiyonlarını anlamak gerekir. Kulağın içindeki sesler, basınç çeşitleri, veya hava molaküllerinin titreşimleri olarak tanımlanabilir. Bu titreşimler, insan kulağı tarafından algılanan ses dalgalarını oluştururlar.
Bütün olarak işitme sistemi bizim işitme duyumuzdan sorumludur.
Bu sistem akustik ses dalgalarını alır, onları beyin tarafından yorumlanan sinir kodlarına dönüştürür.
İşitme sisitemi dört ana bölümden oluşur.
Dış kulak, orta kulak, iç kulak ve beyne giden sinir yolları. Bu karışık sistem içindeki en ufak bir problem bile işitme yeteneğinin kaybolmasına neden olabilir.

4-Desibel nedir?

Sesin şiddeti desibel( db ) olarak ölçülür. Yelpaze insan kulağının duyabileceği en silik sesten (0db) roketin havalanma sesine (180 db) kadar değişir. Db Logaritmik bir hg ifadedir. Bu yüzden db şiddetinde 10 ünitelik bir artış bir altakinin 10 katı fazlası anlamına gelir. Yani 20 db 10 db nin 10 katı ve 30 db de 10 db nin 100 katıdır.

Ortalama 0, İnsan kulağının duyabileceği en silik ses
30, Fısıldama sessiz kütüphane ortamı
60, Normal konuşma ,daktilo dikiş makinesi
90, Çimen biçme makinesi,kamyon trafiği ( günlük sekiz saat maksimum maruz kalma süresidir)
100, Demir testeresi havalı ,delici kar aracı( korumasız maksimum 2 saat maruz kalma süresidir)
115, Rock konseri,oto kornası ( korumasız maksimum 15 dakika maruz kalma süresidir.)
140, jet motoru ( gürültü ağrı yaratır ve geçici sağırlık oluşturur.)

5-Çınlama ( Tinnitus ) nedir?

Kulaklarda duyulan çınlama, vızıltı, ıslık, zil, uğuldama gibi seslere tinnitus denir. Tinnitus bir hastalık değil bir belirtidir. Farklı sağlık sorunun neden olabileceği bir sonuçtur. Çınlamaya sebep olan ses kaynağını saptamak zor olsa bile, genel olarak aşağıda belirtilen maddelerden kaynaklanabilir.

A-Kulak kaynaklı olan Tinnitus
-Kulak kiri
-Enfeksiyon
-Zarda delinme
-Orta kulakta sıvı birikmesi
-Orta kulak eklemlerinin sertleşmesi ( otoskleroz )
-Sinir hücrelerin zayıflaması ( SN ) gibi
-İç kulak sinir hücrelerinin hasar görmesi
-İlerki yaşlarda kulağa yakın büyük damarların elestikiyetini kaybetmesi.

B-Dış kaynaklı Tinnitus
-Gürültü kaynaklı
-Stres kaynaklı
-Alerji ve sinus kaynaklı
-Trauma veya stres kaynaklı
-Boyundaki damarların genişlemesi
-Yüksek veya düşük tansiyon
-Tümör
-Şeker hastalığı
-Troid proplemleri
-Darbeler baş ve boyun bölgesi
-Romatizma ilaçları
-Bazı antibyotikler
-Sakinleştirici ilaçlar
-Dolaşım sisitemindeki bozukluklar.

6-Çınlama sağlığa zarar verir mi?

Çınlama bir hastalık değildir.Bir hastalığın etkisinden kaynaklanır.Çınlama neden olan hastalık zarar verebilir. Tedavi edilmediği taktirde ciddi psikolojik hastalıklara sebep olabir. Uyku bozukluğu, atalet, umutsuzluk, deprasyon, hayal kırıklığı, sinirlilik, tedirginlik gibi.

7-Çınlamanın tedavisi var mı?

Çınlamaya neden olan kaynak bulunup tedavisi mümkün olursa hastalık tedavi edilebilir ve çınlamalar ortadan kalkar.Ne yazık ki çınlamanın nedeni genelde bulunmaz. Dolayısıyla her çınlamanın tedavisi yoktur.

8-Çınlamayı maskeleme nedir?

İşitme kaybı olan hastalarda, çınlama tedavisinin tek yolu işitme cihazı kullanmaktır. Cihazda duyulan ses konuşmaların anlamını artırdığı gibi, çınlamayıda maskeleyerek daha az duyulmasını sağlayacaktır. İşitmesi normal, fakat çınlamadan çok şikayetçi olan hastalara çınlama maskeleyici ( tinnitus masker ) önerilir. Başlangıçta küçük bir elektronik alet olan bu maskeleyici zaman içerisinde çevredeki seslerin daha iyi duyulmasını sağlayıp, çınlamayıda baskılama prensibine göre, işitme cihazı olarak geliştirilmiştir.

9-İşitme cihazı alırken neleri göz önünde bulundurulması gerekir?

İşitme cihazı alırken üç fiziksel faktöre ve beş kişisel faktöre dikkat etmelisiniz.

Fiziksel faktörler:
-İşitme kaybınızın derecesi.
-Kulağınızın anatomisi
-İki cihaz kullanmanızın gerekip gerekmediğidir.

Kişisel faktörler:
-İletişim ihtiyaçlarınız.
-Cihazı kullanabilme beceriniz.
-Ses kalitesi.
-Fiyat ve kozmetik görünümü olmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra aldığınız markanın ve firmanın size sunduğu servis, hizmet teknik servis desteği vb. gibi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.

10-İşitme cihazları hangi durumlarda kullanılır?

Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi yada ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda işitme cihazı kullanılır.

11-Kullanacağım işitme cihazının tipi neye göre belirlenir?

İşitme cihazınızın seviyesi kullanabileceğiniz işitme cihazının tipinin seciminde son derece etkilidir.Hafif derecede işitme kaybına sahip bir kişi kanal içinde kalan modelleri kullanabilirken, işitme kaybı kısmen ilerlemiş bir kişinin kanal içi işitme cihazı kullanabilmesi teorik olarak mümkün değildir. Yapıları itibariyle kanal içi işitme cihazlar belli oranda bir güç üretebilirler. Daha fazla bir güce ihtiyaç duyanlar, işitme kayıplarının üstesinden gelebilmek için kulak arkası modeli tercih etmek zorundadırlar. Sadece estetik görüntü olarak tercih edilen ve işitme kaybını önlemeyen bir kanal içi işitme cihazı bize göre kulakta sadece süs olarak kullanılabilir. Kişinin işitmesine hiçbir faydası olamaz.

12-İşitme cihazı kullanmaya başladığımda kulağım tembelleşir mi?

Oldukça yaygın olarak duyduğumuz bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Kulak asıl işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve hassasiyetini yitirir.

13-Neden daha az duyan kulak yerine daha fazla duyan kulağa cihaz takılıyor?

Genel olarak ekonomik sorunlardan dolayı bu yöntem tercih edilmektedir. Kısmen yanlış olmasına rağmen gene de tek cihaz kullanılacak ise genel olarak daha iyi duyan kulağın cihazlandırılması tercih edilir. Önerimiz koşullar ne olursa olsun her iki kulağınızda işitme kaybı olduğu durumlar da iki kulağınıza da işitme cihazı takılmasıdır.

14-İşitme cihazı kulağımdaki işitme kaybını tedavi eder mi?

Bu en çok karşılaştığımız sorulardan biridir. Ancak işitme cihazı kulaktaki işitme kaybını tedavi etmez, ama işitme kaybındaki ilerlemeyi engeller.

15-En pahalı cihaz en iyi cihazmı dır?

En iyi cihaz bize göre kişiye detaylı inceleme sonrasında takılan işitme cihazıdır. İyi bir işitme cihazı sadece sesi değil, aynı zamanda kişinin yaşama kalitesini yükseltmesidir.

16-İşitme cihazı almak için mutlaka merkezinize gelinmesi gerekir mi?

Gerekir, fakat hasta evden çıkamayacak durumda ise evde uygulama hizmeti veren ekibimiz ile uygulama hizmetini evinizde alabilirsiniz. Bunun için hastanın bir KBB hekimi tarafından tedavi edilmiş olması ve işitme cihazı kullanabileceği onaylanmış olması gerekmektedir.

17-İşitme cihazını sürekli takmam gerekir mi?

İşitme cihazı adaptasyon süresi bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin İşitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için önemlidir.

18-Kalp pili olanlar işitme cihazı kullanabilir mi?

Geleneksel işitme cihazlarını güvenle kullanabilirsiniz. Fakat yeni teknolojinin Bluetooth özellikli işitme cihazı kullanan kişiler, işitme cihazı kullanmaya başlamadan önce Bluetooth özelliği ve etkileri ile ilgili olarak doktorlara danışmaları uygun olacaktır.


PİLLER HAKKINDA SORULAR
 

19-Pil alırken neye dikkat etmeliyim?

İşitme cihazları için alacağınız pil 1.4 volt olmalıdır. İşitme cihazı pilleri 10.13.312,675,675 SP numaralarına sahiptir ve dünya çapındadır. Pilin numarasını hatırlamadığınız durumda pil pakedinin rengini aklınızda tutabilmeniz yeterli olacaktır. Her bir numara pile ait renkler tüm dünyada aynıdır.

20-Pilleri buzdolabında bekletebilirmiyim?

Piller serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

21-Saat pili kullanabilirmiyim?

Kesinlikle hayır. İşitme cihazlarında kalıcı hasara sebep olabilirler.

22-Piller neden şarjlı değil?

Sadece 675 numaralı piller şarj edilebilir özelliğe sahiptir. Diğer pillerin şarj edilebilme özelliği yoktur. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir hususta şarj edilen piller ile kullanılmış işitme cihazlarında alınan performansın çoğu kere etkili olmadığı görülmüştür.

23-İşitme cihazımın bakımını nasıl yapmalıyım?

-Kesinlikle cihazınızı sudan ve aşırı tozdan korumalısınız. Bunun için yağmurlu havalarda veya çok tozlu ortamlarda cihaz kulaktan çıkarılmalı ve korunmalıdır.
-Fazla terleyen kişiler arada sırada cihazı kuru bir bez ile yada mendille silmeli sonra yine kullanmalıdır.
-Sahil bölgelerinde yaşayanlar için, nem giderici ürünler kullanılmalıdır. Yetkili satıcınızdan bulabilirsiniz.
-Cihazın asla terli olarak kurumasına izin verilmemelidir. Bu tür olaylar cihazın oksitlenmesi ve parçalanmasına sebep olduğundan ömrünün azalmasına sebep olacaktır.
-Cihaz kırılmaması ve kişiye zarar vermemesi için yatarken çıkartılmalı cihaz kapatılmalıdır.
-Cihaz kullanım halindeyken saç kurutma makinası gibi ısı yayan cihazlardan korunmalıdır.
-Sac spreyi deodorant vb. gibi kimyasal ürünler cihaza temas ettirilmemelidir.
-Cihaz kullanılmadığı durumlarda kutusunda muhafaza edilmelidir.
-Uzun süre kullanılmadığı zaman pil cihazdan çıkartılmalıdır.
-Kulak kalıbının temiz olması sağlanmalı, kirlendiği zaman ılık deterjanlı suda bir süre bekletilerek temizlenmelidir. ( Sadece kulak kalıbı)
-Kulak kalıbı ve kanal içi cihazınızı dezenfekte etmek için özel mendiller kullanabilir, bunları yetkili satıcınızdan bulabilisiniz.
-Cihazınızın her yıl mutlaka satıcı firmada yada firma teknik servisinde bakımı ve kontrolu yapılmalıdır.

© 2014 by  "ritim genel sağlık gıda a.ş."

  • https://plus.google.com/117167403531
  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page